BDOMAT LOGO
bdo w gastronomii
bdo w gastronomii

Blog

Wiedza.
BDO w gastronomii

Jak rozliczać opakowania jednorazowe według Dyrektywy SUP?

Przepisy dotyczące gospodarowania odpadami, które muszą przestrzegać przedsiębiorstwa gastronomiczne, zaczęły obowiązywać już 2023 roku. Ich zapisy to efekt dyrektywy Unii Europejskiej z 2019 roku. Jej celem jest ograniczenie wpływu plastikowych produktów jednorazowych na środowisko. Część przepisów zaczęła obowiązywać już w 2023 roku, a inne, szczególnie te dotyczące opłat, weszły w życie w 2024 roku.

BDO obowiązki przedsiębiorcy prowadzącego gastronomię

Rok 2024 dla przedsiębiorców prowadzących działalność gastronomiczną przyniósł wiele zmian. Wzrosty cen, problemy z zaopatrzeniem, nowe regulacje, które pociągnęły za sobą nowe obowiązki. To tylko kilka z nich. Jednak największa zmiana dotyczyła zarządzanie odpadami i opakowaniami w gastronomii. Regulacje BDO, od lat funkcjonujące w innych branżach, stały się obowiązkowe dla przedsiębiorców, prowadzących restauracje, punkty żywienia, kawiarnie, cukiernie i inne punkty, w których towary pakowane są na wynos.

Największe wyzwania wdrażania BDO w sektorze gastronomicznym. Jak je pokonać?

Od 2024 roku przedsiębiorstwa gastronomiczne mają obowiązek raportowania w Bazie danych o produktach i opakowaniach oraz o gospodarce odpadami (BDO) informacji na temat opakowań wprowadzonych do obrotu. Faktem jest, że w branży gastronomicznej ilości odpadów, powstających w wyniku działalności, są OGROMNE.

Zgodność z BDO w branży gastronomicznej. Krok po kroku

Zastanawiasz się, jak sprawić, aby Twoja restauracja działała zgodnie z przepisami BDO? Dbanie o właściwe zarządzanie opakowaniami wprowadzanymi do obrotu jest nie tylko obowiązkiem prawnym, ale może też pokazać klientom, że troszczysz się o środowisko.